Wednesday, November 9, 2011

Komunikasi Dua Jalan kah?Kapitalisme : Kapitalisme merupakan sistem ekonomi dan sosial yang cenderung ke arah pengumpulan kekayaan oleh individu tanpa gangguan kerajaan dan bermatlamatkan keuntungan.

Gua harap lepas lu orang baca maksud Kapitalisme yang gua petik dari gugel ni membuatkan lu orang faham.

Seperti biasa yang mana kebanyakan blog gua, gua tulis lepas gua bincangkan sesuatu benda dengan orang lain. dan gua luahkan dalam bentuk penaipan. Semalam sementara gua lepak lepak kat mamak kat Gombak tunggu budak band gua datang untuk jamming, gua berbual dengan pacar gua dan rakannya.

Kapitalis. Kapitalis tu tak akan hilang di Negara ni. bukan sahaja negara malah gua rasa satu dunia kot. Lu nak buat apa tanpa kapitalis? lu kasi tau gua sekarang? mungkin lu boleh survive kalau lu orang tak gunakan kapitalis kapitlis ni. lu orang mungkin boleh bercucuk tanam di belakang rumah lu atau rumah Pak Abu. kemudian, lu orang usahakan sawah padi yang kecil untuk lu seorang. lu orang buat setail orang dedulu lah gitu. masa zaman batu. kalau ada orang mcm gitu, gua respek! dia punya sifat ke-tidak-gantung-an tu sangat tinggi.

tapi, gua percaya, mungkin sampai gua mati, gua tak akan jumpa orang mcm gitu. macam mana caranya lu orang nak fak fak kapitalis? takkan dengan memanggil kapitalis tu ke bilik tunehotel yang berharga serendah RM9.90 satu malam tu kendian lu orang fak dia? salah caranya. gua ada terdengar pacar gua ni bilang. kita tak boleh hilangkan mereka ni. tapi, kita boleh gunakan mereka.
haa, itu positifnya dari negatif kapitalis ni. kira lebih kurang macam two way communication lah. (erkk?!) contoh terdekat. gua, bekerja sebagai Recruitment Consultant. kalau lu orang rasa lu orang nak carik kerja, lu orang boleh aja campak resume ke muka gua (kalau tak kena campak balik kat muka lu orang dah kira beruntung) gua boleh cuba carikkan lu orang kerja yang mana gua boleh campak lu orang punya resume ke arah klien gua. Selain tu, contoh lu orang kerja kat Pos Laju. Apa fungsi dia? lu orang cuba pk, lu orang ada label, tak pun kawan lu orang ada label, lu orang boleh dapatkan harga pekerja atau kalau nak kasi free pun lagi nais untuk menghantar stuff stuff ke kustomer. betul tak?

banyak lagi sebenarnya. yang mana kalau gua nak tulis kat sini, gua punya kerja tak jalan. haa, ni antara salah satu advantage ni yang gua buat. yang mana gua boleh update blog, selain gua boleh online, untuk setelkan kerja gua (yang lain), kerja kerja carik orang sana sini, email sana sini. gua guna free ni babe tenet ni! lu orang taknak ke? HAHA.

Pada gua, kapitalis ni kalau kerja dia nak kaut keuntungan semata mata, kita pun buat lah jugak. keuntungan untuk diri kita yang diambil untung. haa, faham tak gua mencarut apa? harap harap lu orang faham lah eh.

Santai! (gua malas nak naip banyak banyak)

dfnheartcore.-
No comments: