Saturday, February 4, 2012

Kain Pelekat dan Kain Batik.


Tadi gua ada pergi Occupy Dataran. gua saje nak pergi tengok tengok. kira first time lah gua pergi tu. menarik lah juga topik topik yang dibincangkan tadi. terutamanya pasal Hak orang melayu yang mana satu dari feberet gua.

Info dari Occupy Dataran tersebut, baru gua tahu pasal Artikel 153 dalam perlembagaan negara tersenta kita ni. loser kan gua? haha.

okay. gua taknak cakap pasal politik politik yang melibatkan parlimen apa semua. cuma gua nak kasi sikit pendapat pasal hak orang melayu ni.

Hak Bumiputera.
Pada gua, gua rasa memang gua ada isu dengan benda ni. nak diikutkan hati, gua memang tak setuju benda ni. mcm apa yang dinasihatkan oleh Suruhanjaya Reid dulu, Artikel 153 ni harus disemak semula selepas 15tahun Malaysia merdeka. tapi, apa yang gua tau, takde sebarang semakan. okay. letak tepi kejap pasal benda tu.

bila cakap pasal hak bumiputera, hak orang melayu, akan kuat dikaitkan dengan rasism. betul? kenapa ada hak orang melayu? org cina, india, iban, kadazan dusun, orang asli bagaimana? sebenarnya, gua sokong dengan statement Fahmi Reza. kalau kita sendiri ambil apa yang diberi pd kita sebab kita ni berbaju melayu dan berbaju kurung, mcm mana nak bantah benda ni? betul tak? tu maknanya kita macam selfish sebenarnya. cakap tapi tak buat. ini sebenarnya terletak dalam individu tu sendiri sama ada dia ada keghairahan yang memuncak untuk membantah rasism atau tidak. dah kalau sendiri amek kesempatan, acane pula?

gua tau, memang susah untuk menolak rezeki. orang kata, rezeki jangan ditolak, ye dak? tapi gua belum berpengelaman dalam menggunakan advantage sebagai orang melayu buat masa ni. gua tak pernah dapat biasiswa, gua tak pernah dapat potongan harga nak beli barang kat pasar, atau dapat buat passport dan IC dengan cepat. gua macam orang lain. mungkin ada family belah bapak gua pernah dapat. gua tak pernah tau. mak gua orang singapore so, tak ada kene mengena dengan hak hak ni lah. sudah tentu.

sebenarnya, minoroti kita untuk membantah hak orang melayu ni sangat kurang percentage-nya. pasal, kalau gua nak cari orang yang sanggup tolak 'hadiah' dari kerajaan pada orang melayu ni memang susah. mungkin ada, kita tak tau. tapi satu nisbah sepuloh lah kan? so, bagi gua, kalau kita betul betul nak bantah benda ni, kita kena bina satu benteng pertahanan 'hadiah org melayu' dalam diri lah. kita tak boleh lah terima sesuatu 'hadiah' dari kerajaan atas sebab kita orang melayu. so, kita juga akan rasa mcm mana tertindasnya orang cina, india, dan bangsa lain.
disitu baru adil dan saksama serta menolak rasism itu sendiri.

satu lagi, gua nak tekankan. apa ada dengan One Malaysia kalau Artikel 153 tu sendiri tak boleh nak dipinda atau dibubar? pada gua, One Malaysia ni cuma untuk dalam sesuatu aktiviti atau mungkin organisasi. mungkin nak buat satu aktiviti tu, kena ada berbilang kaum mcm Flashmob Satu Malaysia, mungkin. HANYA ITU. baik tak payah agungkan slogan One Malaysia tu kot rasanya. baik guna slogan, One Malaysia,sometimes ke kan? unik apa. style pun style!

apa yang gua mencarut ni adalah apa yang gua rasa. tak ada kene mengena dengan pendapat individu masing masing. gua kan manusia biasa yang ada pendapat sendiri serta hidup dalam negara yang 'demokrasi' kan?



santai lebih sikit sambil layan Cik Winston Merah.


14 comments:

dush said...

Nice, aku ada baca dalam buku 13 MEI. HAHAHAHA.

Anonymous said...

walk the talk la pukimak.anarchist bodoh pegi balik la negeri kau.pegi bantu diri sendiri dulu sebelum nak jadi aktivis.aku jamin kau pun sama je rasis macam orang lain.lagi satu,kau nak perjuangkan freedom of speech kan?kau tak puas hati dengan orang kau toksah nak delete komen orang la.apa beza kau dengan golongan kau tentang bila kau pun lebih kurang sama.

aku nak tengok kau publish komen ni ke tak.kalau tak, kau pun sama macam fasis.dan mungkin kau lebih nazi daripada nazi.aku nak tengok.prove me wrong please

dfnheartcore.- said...

:) Terima Kasih anonymous yang kasi komen yang memberangsangkan :) actually saya tak tahu siapa anda dan saya pun tak ada masa orang yang saya tak kenal. dan saya lebih selesa untuk tidak melayan orang seperti anda :) terima kasih ya! keep it up babe.

mayhem G said...

Post u ni sedikit sebanyak dah bagi impact. Sbb tu ada yg x puas hati.. Hehe. Keep it up. Make punk n hardcore a threat again. Bkn hanya lembu yg dicucuk hidung..menngikut je..diam..n bising dlm penyamaran. Ni manusia yg da rasa hidup da cukup selesa.. X perlu nk ubah apa2.

Anonymous said...

I'm against capitalism but I'm smoking Red Winston? Seem legit. LOL

Anonymous said...

stalinscoooo no no she uses Blackberry as well.legit?hell yeah.i hope she knows RIM keeps all her Blackberry records.Woman you are fucked you know that?HAHAHAHAHA!

Anonymous said...

I see what you're doin there general. Tryin to get some activist pussy. Like I don't know you!right general?LOL

Anonymous said...

Mayhem G is white knighting so he can get under her panties.smooth move but not that smooth mayhem G(ay).hahahahahahhahhhhahhahaha!

Anonymous said...

Hello guys! What did I miss? Yeah, we're the one yang bising dalam penyamaran. And you guys are not.right?wannabes.we're the anonymous. Heard of it?haha.

Anonymous said...

Hardcore kids wants to save the world.You guys are a major failure. Stop smoking or shut the fuck up about you're fucked up society. You're one of them. Global warming,corruption,drug abuse,premature baby and yes, you're a killer. Stop bragging around about political agenda. Save humanity first you stupid anarcho political activist.

Mawar Berduri said...

bila baca artikel ni dan bila tgk anonymous yg tetiba butthurt ni, dan bagi maki2 yg xda kena mengena, i wonder.. did u guys xda benda lain nak buat?or memang u guys ni kaki pertahankan hak melayu gila babi punya. she just give her thought then maki makian semua melampau..mesti da pakat ramai-ramai komen sekali ni kan? dia kacau korang punya punca rezki ke? The last anonymous talking bout saving the humanity..but i dont see that in you..too much hatred

Anonymous said...

To Mawar Berduri.Wanna hear something funny?i'm not even malay.LOL

Anonymous said...

Mawar Berduri, we all know that you want some attention from all of us.Yes. you're craving for a lot of attention.WE ALL KNOW IT.You should learn more about humanity.About being human.What trigger human to be aggresive towards each other.Learn the word "Aggression" and change the "Mawar Berduri" name thingy. It's not suitable for someone like you. "Mawar Berduri" -TRAITS; intellectual, aggressive and practice sarcasm. None of the word I stated just now related to you. Thank you

Anonymous said...

Well, "Mawar Berduri" she can criticize other. Why can't we?