Friday, March 23, 2012

Plastik Sampah lagi berkualiti kan?

Jangan ingat gua ni sampah.
Mungkin gua kasar.
Tapi gua bukan sampah.


Tahu plastik sampah? apa beza plastik sampah dengan plastik plastik biasa? ala, plastik kat kedai kedai runcit atau pasar malam, pasar tani, pasar borong dan seagainya.Plastikk sampah lebih besar. Lebih tebal. berbanding dengan plastik biasa.

Apa kena dengan plastik ni tetibe? da la lama tak update blog kan. pastu tetibe gua bantai berbual pasal plastik. dah kenapa? nak kena bekhen ke lu dipan? haa, gittew kan. biar gua terangkan.

Situasi Genting.

A : Kau ni, kau ni apa nak jadi? memberontak sana sini. jiwa kau tu penuh dengan berontak. biar apa yang orang orang tu nak buat. pakai pakaian punk boleh duduk office ke? biar dia nak pakai apa. kau fikir diri kau aja. buat fikir benda lain.

B: *sebak dada* kau tak tau. kau boleh cakap. ingat dorang pakai korporat mahal mahal tu baik ke? semua tu baik ke? berbanding dengan mereka yang bertindik, keluar sana sini. tu semua jahat ke?


haa, faham tak situasi tu?
Kenapa? Kenapa mesti jatuh hukum bila tengok dari luaran? salah ke untuk seseorang tu bersuara dengan apa yang dia minat? mungkin minat dia tu lain daripada lain. lain dari anak anak muda lain yang lebih meminati K-Pop, Hik Hok, Kelabing dan lain lain.

"Banyak penjahat berpakaian rapi"
-Marjinal-

Jangan tanya kenapa. gua memang suka ayat tu. kenapa?
Lu ingat semua yang bekerja di syarikat besar besar tu semua nya baik? ada yang baik. memang ada dan gua tak pernah nafikan. tapi selebihnya? Kalau dia seorang baik, dia tak akan fikir wang untuk perut dia semata mata. Kapitalis. Sejak zaman dahulu kala kita dilarang untuk menyokong kapitalis. tapi. tahun 2012 ni. apa yang kita boleh buat untuk pecahkan sumpahan kapitalis tu? apa? tak ada. semua tak berjaya. kerna manusia tipikal sekarang berfikiran bahawa mereka yang memakai pakaian yang kemas, rambut tersisir rapi, muka bersih tiada jambang dan misai, berbau wangian mahal tu semuanya BAIK, SUCI berbanding dengan budak jalanan, yang tidak mampu untuk memakai pakai rapi dan hanya menggunakan DIY sebagai kepuasan untuk menyumbang ke diri sendiri dan kawan kawan. Itu semua sampah bukan pada lu orang?

Tapi ingat, PLASTIK SAMPAH LEBIH BERKUALITI DARI PLASTIK BIASA.

Kenapa cakap 'budak jalanan' seperti kami ni sampah?
"apa yang dia sumbang kan untuk negara?"

APA YANG KAMI SUMBANG UNTUK NEGARA?
mengerah tenaga untuk membayar cukai sana sini, tax sana sini, itu bukan sumbangan ke? mana perginya duit tu kalau tak ke perut sendiri?
Bila pilihanraya, kemain lah semua bersihkan hati dengan 'air zam zam' untuk beri subsidi dan sebagainya.

HAKKKTUUIIIHH.

Jangan anggap kami sampah
terima kami sebagaimana kami TERPAKSA menerima kalian.
Kami bukan sampah. Kami bukan budak jalanan.
Ya, mungkin luarannya kami nampak hina.
Berapa jutawan dalam negara ni?
dan berapa ramai dalam kalangan jutawan tu menyumbang kepada anak anak gelandangan? anak anak yang jadi perlarian akibat sindiket jadi peminta sedekah dan sebagainya?
BERAPA RAMAI?
SATU NISBAH SEPULOH.
setidak-tidaknya,
semiskin miskin kami, kami prihatin terhadap mereka yang lebih memerlukan.
KAMI BUKAN BERTOPENGKAN ANJING WALAUPUN PADA MATA KALIAN KAMI ANJING.

HAAAKKKKTTTUUUIIHH.

*maaf lama tak meng-update. Busy. haha*

dfnheartcore

No comments: